Stage Psychedelische Behandelingen1 min leestijd

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) kunnen wij een nieuwe keuzestage bieden voor geïnteresseerde psychiatrie AIOS; behandelen met psychedelica. Ketamine, psilocybine, MDMA en andere sterk psycho-actieve stoffen worden in toenemende mate onderzocht op effectiviteit bij patiënten met psychische stoornissen, met name wanneer reguliere behandelingen onvoldoende soelaas hebben geboden. Het effectief behandelen met deze middelen vereist kennis en ervaring t.a.v. zowel de biologische- als de psychotherapeutische aspecten.

In het UMCG lopen verschillende onderzoeks- en behandeltrajecten met deze nieuwe middelen; bij patiënten met therapieresistente depressie, bij oncologiepatiënten in palliatieve zorg met depressie, bij acuut suïcidale patiënten en bij bipolaire depressie. We behandelen met ketamine (verschillende varianten), psilocybine, en naar verwachting zullen andere behandelingen zoals 5-MeO-DMT volgen. De periode direct na het innemen van deze middelen kan voor de patiënt intens zijn. Deskundige begeleiding is dan ook essentieel. Het is mogelijk bij deze stage om als AIOS patiënten in verschillende stappen van het behandelproces te begeleiden. Denk hierbij o.a. aan indicatiestelling, voorbereiden op de behandelsessie, het (co-)begeleiden van de behandelsessie zelf, integratie- en psychotherapeutische sessies nadien, en zorgvuldige monitoring van korte en lange termijns effecten en bijwerkingen.

De stage is primair klinisch van insteek, en omvat naast deze innovatieve behandelingen ook reguliere behandeling op onze academische polikliniek voor hardnekkige depressie. Meewerken aan wetenschappelijk onderzoek en publicaties behoort tot de mogelijkheden.

Meer informatie en contactgegevens kan je vinden in de Opleidingsetalage. Mocht je het fijner vinden om met een mede AIOS te overleggen die betrokken is bij deze onderzoeksgroep en stage dan kan je contact opnemen met Gijs Roelandt (g.h.j.roelandt@umcg.nl).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.