Thema: de zelfstandig gevestigde psychiater op 7-2-20192 min leestijd

Na het eerste deel van de vergadering sloot Jan Leijten aan, hij is zelfstandig gevestigd psychiater en voorzitter van de Afdeling Zelfstandig Gevestigde Psychiaters van de NVvP. Hij heeft ons uitgebreid verteld over het beoefenen van het vak, inclusief de voor- en nadelen, als zelfstandig gevestigde psychiater (ZGP). (Niet te verwarren met de interim psychiaters die we tegenwoordig veel tegenkomen in de GGZ als ZZP’er.)

Als ZGP kun je veel (ook langdurige) psychotherapie geven, is de behandeling persoonlijk, laagdrempelig en flexibel. Je kunt je eigen uren bepalen en ook inhoudelijk wordt de diagnose steeds minder bepalend of iemand wel of niet bij een ZGP terecht kan. Er komt ook veel kijken bij het starten van je eigen onderneming, wat begint bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel en eindigt bij het (dagelijks) bijhouden van de administratie, denk onder andere aan het kiezen van een EPD en het (wel of niet) onderhandelen met zorgverzekeraars.

Ook is de afdeling ZGP gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan de het nieuwe opleidingsplan van de AIOS, al is het nog niet duidelijk hoe dat uiteindelijk vorm zal krijgen. Maar denk bijvoorbeeld aan een stage gedurende enkele jaren voor één dag per week, om langduriger patiëntencontact/psychotherapie te kunnen hebben. Veel aanwezige leden zouden geïnteresseerd zijn om een deel van hun opleiding bij een ZGP te volgen.
Desondanks is de afdeling van mening dat ‘jonge klaren’ toch wel 3 tot 5 jaar in een GGZ-instelling zouden moeten werken om ervaring op te doen, alvorens zij starten als ZGP’er.

Wil je nog meedenken over hoe onze opleiding er uit moet gaan zien, kom dan naar de bijeenkomst over het nieuwe opleidingsplan op het Voorjaarscongres!

Voor die tijd zien we alle AIOS graag op onze volgende vergadering op 7 maart: van 19.45-21.45 in de Domus Medica (adres: Mercatorlaan 1200 te Utrecht). 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.